REGULAMIN KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI SZKOLNEJ
w Zespole Szkół Sportowych im. Sportowców Ziemi Szczecińskiej
Na podstawie art. 106 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (Dz.U. z 2021 r. poz. 1082) oraz Zarządzenia Nr 409/18 Prezydenta Miasta Szczecin z dnia 20 września 2018 r. Dyrektor Zespołu Szkół Sportowych im. Sportowców Ziemi Szczecińskiej w Szczecinie ustala, co następuje:
Postanowienia ogólne
§ 1
- Stołówka szkolna została zorganizowana w ramach prawidłowej realizacji zadań opiekuńczych szkoły, w tym wspierania prawidłowego rozwoju uczniów.
- Stołówka jest miejscem spożywania posiłków przygotowywanych przez pracowników stołówki szkolnej dla osób uprawnionych do korzystania z niej.
- O rodzajach posiłków wydawanych przez stołówkę szkolną decyduje Intendent szkolny.
- Posiłki w stołówce szkolnej wydawane są w dni nauki szkolonej z wyjątkiem dnia rozpoczęcia roku szkolnego, ustawowych dni wolnych od pracy i przerw w zajęciach szkolnych oraz dni wolnych od zajęć dydaktycznych.
- Posiłki są przygotowywane na miejscu przez pracowników stołówki, zgodnie z zasadami systemu HACCP.
- Posiłki są przygotowywane w oparciu o środki spożywcze spełniające wymagania ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz przepisów wykonawczych do tej ustawy.
- Niniejszy Regulamin określa zasady odpłatności oraz warunki korzystania przez uczniów i pracowników szkół i innych jednostek oświatowych - dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Szczecin - z posiłków wydawanych w stołówce szkolnej
w Zespole Szkół Sportowych im. Sportowców Ziemi Szczecińskiej. - Regulamin korzystania ze stołówki szkolnej oraz wszelkie zmiany w nim wprowadzane podane są do publicznej wiadomości w sposób określony przez szkołę.
Uprawnieni do korzystania ze stołówki szkolnej
§ 2
Do korzystania z posiłków w stołówce szkolnej uprawnieni są:
- uczniowie Zespołu Szkół Sportowych im. Sportowców Ziemi Szczecińskiej w Szczecinie wnoszący opłaty indywidualnie,
- uczniowie Zespołu Szkół Sportowych im. Sportowców Ziemi Szczecińskiej
w Szczecinie, których obiady refundowane są przez ośrodki pomocy społecznej i inne podmioty - w ramach możliwości organizacyjnych szkoły oraz za zgodą dyrektora szkoły, pracownicy pedagogiczni oraz pracownicy niepedagogiczni Zespołu Szkół Sportowych im. Sportowców Ziemi Szczecińskiej w Szczecinie wnoszący opłaty indywidualnie.
Wydawanie posiłków
§ 3
- Za wydawanie posiłków odpowiadają pracownicy stołówki szkolnej.
- Posiłki wydawane są w dniach realizacji zajęć dydaktyczno-wychowawczych zgodnie z harmonogramem ustalonym przez dyrektora szkoły.
- Posiłki wydawane są w godzinach otwarcia stołówki, w trakcie przerw pomiędzy zajęciami lekcyjnymi.
- Stołówka szkolna jest jedynym miejscem przeznaczonym do spożywania posiłków przygotowanych przez pracowników stołówki szkolnej.
Odpłatność za obiady
§ 4
- Posiłki wydawane w stołówce szkolnej są odpłatne.
- Uczniowie, o których mowa w § 2 ust. 1 ponoszą odpłatność za korzystanie ze stołówki w wysokości równej kosztowi produktów zużytych do przygotowania posiłku, określonej w Załączniku nr 1 do niniejszego Regulaminu.
- Do opłat wnoszonych za korzystanie przez uczniów z posiłku w stołówce szkolnej, o których mowa w ust. 2, nie wlicza się wynagrodzeń pracowników i składek naliczonych od tych wynagrodzeń oraz kosztów utrzymania stołówki.
- Pracownicy pedagogiczni i niepedagogiczni szkoły i innej jednostki oświatowej, o których mowa w § 2 ust. 3 korzystający z posiłków w stołówce szkolnej ponoszą pełną odpłatność za posiłki.
- Do opłat ponoszonych przez pracowników pedagogicznych, o których mowa w § 2 ust. 3, na którą składa się koszt produktów zużytych do przygotowania posiłku dolicza się koszty wytworzenia posiłków, w tym uwzględnia się wynagrodzenie pracowników i składki naliczone od tych wynagrodzeń oraz koszty utrzymania stołówki.
- Opłata za korzystanie z posiłku wydawanego w stołówce szkolnej dla pracowników niepedagogicznych kalkulowana jest w oparciu o rzeczywisty koszt produktów zużytych do przygotowania posiłku, uwzględniający również koszt wynagrodzeń pracowników stołówki i składek naliczanych od tych wynagrodzeń oraz koszt utrzymania stołówki, a także podatek VAT w obowiązującej stawce.
- Jednostkową cenę posiłku dla osób wymienionych w § 2 określa Załącznik Nr 1 do niniejszego Regulaminu.
- Opłaty za korzystanie z posiłków są uaktualniane na początku każdego roku szkolnego w porozumieniu z organem prowadzącym.
Zwroty za obiady
§ 5
- Odpis za niewykorzystane obiady przysługuje wyłącznie tym osobom, które poinformowały telefonicznie lub drogą mailową Intendenta szkolnego z dwudniowym wyprzedzeniem o rezygnacji z posiłków. Rezygnację od następnego dnia można zgłaszać do godziny 14:00, tylko w przypadku nieobecności dziecka w szkole z powodu choroby. Rezygnacje z obiadów w poniedziałki, przyjmowane są do godz. 14:00 w piątki.
- Dzień zgłoszenia nie jest liczony jako odpis.
- Przewidywane nieobecności należy zgłaszać do Intendenta szkolnego.
Zwolnienia z opłat
§ 6
- Dyrektor szkoły może udzielić zwolnień z całości lub części opłat za korzystanie przez ucznia z posiłków wydawanych w stołówce szkolnej:
- w przypadku szczególnie trudnej sytuacji materialnej rodziny ucznia;
- w szczególnie uzasadnionych przypadkach losowych.
- Zwolnień, o których mowa w ust. 1, dyrektor może udzielić w sytuacji, gdy posiłki wydawanych w stołówce szkolnej nie są dofinansowywane w ramach pomocy społecznej.
- Wniosek w sprawie zwolnienia z opłat za korzystanie przez ucznia z posiłków w stołówce szkoły / innej jednostki oświatowej stanowi Załącznik Nr 2 do niniejszego Regulaminu.
- Przy rozpatrywaniu wniosku o zwolnienie z opłat konieczne jest uwzględnienie w szczególności zaświadczenia z instytucji społecznej, w której o pomoc ubiegał się uprawniony (uczeń, rodzic lub prawny opiekun ucznia) oraz złożenie innych dokumentów lub opinii – wymaganych przez dyrektora szkoły - potwierdzających trudną sytuację materialną lub losową ucznia.
Postanowienia końcowe
§ 7
Pozostałe zasady korzystania ze stołówki szkolnej, w tym sposób oraz terminy wnoszenia opłat, określa Załącznik Nr 3 do niniejszego Regulaminu. Zasady zachowania na stołówce szkolnej reguluje Załącznik nr 4 do niniejszego Regulaminu.
§ 8
W sprawach nieuregulowanych w niniejszym Regulaminie, związanych z organizacją pracy stołówki szkolnej, decyduje dyrektor szkoły.
§ 9
Regulamin obowiązuje od ……..
§ 10
Wszelkich zmian w niniejszym Regulaminie dokonuje dyrektor szkoły